Velkommen til Trines hjemmeside  
  Stofskiftet   Graves   Behandling   Min sygdom   Gravid   Links

Hvad er stofskiftet?

"Ved Stofskifte i videste forstand forstaar man alle de Omsætninger, der finder sted i Organismen."
Salmonsens Konversationsleksikon, 1927
"stofskifte; de kemiske processer i levende celler, væv og organismer, ved hvilke stoffer optages, nedbrydes, omdannes og opbygges til andre, eventuelt udskilles, dvs. det egentlige stofskifte samt den dermed forbundne energiomsætning."
Lademanns Leksikon, 1972-1981
Ovenover står to definitioner af stofskiftet. Jeg vil koncentrere mig om de to stofskiftehormoner, nemlig tyroxin og trijodthyronin, også kaldet T3 og T4. Disse to hormoner produceres i skjoldbruskkirtlen (glandula thyroidea), som sidder foran på halsen og bliver dannet af bl.a. jod, som vi indtager gennem kosten. Produktionen af T3 og T4 reguleres af et tredje hormon, TSH (Thyreoidea Stimulerende Hormon), som bliver dannet i hypofysen.

T3 og T4 regulerer stofskiftet i alle kroppens celler, så hvis der kommer ubalance i produktionen, påvirker det hele kroppen. Hvis der bliver produceret for meget T3 og T4, bliver alle kroppens celler overstimuleret og det virker som om man er blevet sat på dobbelt hastighed. Omvendt bliver cellerne understimuleret, hvis der dannes for lidt T3 og T4, og så føles det som om ens krop fungerer alt for langsomt.

I gamle dage undersøgte man stofskiftet, ved simpelthen at måle alt der kom ind i kroppen og alt der kom ud af kroppen. Det være sig mad, væske og ilt. Som man nok kan regne ud, så var det en længerevarende omstændig proces, hvor der var mange ting der kunne gå galt. I dag er det meget nemmere. En lille blodprøve, så har man værdierne for T3, T4 og TSH dagen efter.
 


Profile for T+K