Bålmad

Bagt æble
Bananer med whisky
Grubestegt kylling
Hele majs
Kartoffelsuppe
Minestrone
Nem pølseret
Snobrød



Bagt æble

Ingredienser

  • 4 æbler, gerne sure
  • kanel
  • sukker
  • rosiner
  • alufolie

Fremgangsmåde

  • Kernehuset fjernes fra æblerne, æblerne skal stadig være hele.
  • I hullet fra kernehuset fyldes kanel, sukker og rosiner.
  • Det hele pakkes ind i alufolie og ligges tæt på gløderne.
  • Pakkerne vendes ofte og når de er bløde er de klare til at blive spist.

Kommentarer

Pas på, for æblerne er meget varme.
De kan evt. spises med creme fraiche eller vanilleis.

Til toppen




Bananer med whisky

Ingredienser

  • 4 bananer, de må gerne være godt modne
  • kanelsukker
  • whisky

Fremgangsmåde

  1. Sæt en rist over et godt glødebål.
  2. Læg bananerne på risten og vend dem af og til, indtil skallen er blevet sort. Det tager mellem 5 og 10 minutter.
  3. Brug en tandstikker el.l til at ridse en slidse i bananen, sørg for at selve bananen ikke kommer i kontakt med skallen.
  4. Hak bananen lidt i stykker med en teske, drys kanelsukker over og kom lidt whisky i, der skal ikke ret meget til at give smag.

Kommentarer

Det snask der oftest ligger i bunden af tallerkenen smager helt forfærdentlig, så lad det ligge, selvom det ser lækkert ud.
Nogle mennesker spiser også is eller creme fraiche til, men vi syntes at det er meget synd.

Til toppen




Grubestegt kylling

Ingredienser

  • Gruben:
    • ca. 50 knytnævestore sten, IKKE FLINT!
    • godt med brænde
    • gode arbejdshandsker
    • en skovl
    • en lille altankasseskovl
  • Kyllingen:
    • en stor kylling
    • alufolie eller store blade, f.eks. skræppeblade
    • urter og krydderier

Fremgangsmåde

  • Gruben:
    1. Grav et hul på ca. 50*50 cm, 60 cm dyb, husk at grave tørvene pænt op.
    2. Hullet fores indvendigt med stenene, der skal være ca. 10 sten tilbage.
    3. Tænd et bål i hullet, det skal brænde et par timer. Det kan godt være lidt svært at holde ild i det, fordi der ikke kommer ilt nok til.
    4. Tænd et bål i nærheden af gruben. Det kan bruges til at holde ild i bålet i gruben, men de resterende sten skal varmes godt op i bålet.
  • Kyllingen:
    1. Kyllingen gøres ren indvendig og fyldes med urter og krydderier.
    2. Den pakkes rigtig godt ind i folie eller blade, evt. begge dele, bladene inderst.
    3. Nu fjernes bålet i gruben, der skal helst ikke være andet end sten, aske og jord tilbage.
    4. Kyllingen lægges i gruben og stenene fra bålet ligges forsigtigt over kyllingen.
    5. Jorden og tørvene fra gruben lægges over stenene.
    6. Efter et par timer burde kyllingen være spiseklar, hvis vel og mærket gruben var varm nok.
    7. Tørven og jorden fjernes forsigtigt, stenene tages forsigtigt op. Pas på dampen og de stadigvæk meget varme sten.
    8. Tag kyllingen op og pak den ud. Sørg for at der ikke kommer jord i kyllingen.

Kommentarer

Hvis gruben er stor nok, kan man smide bagekartofler i også, men de kan godt blive lidt for bagte.
Man kan fylde kyllingen med porre, gulerødder og løvstikke, det smager rigtig godt.
Man kan også bage brød i gruben.
Prøv også med andre slags kød. Man kan ikke få sprød svær, men ellers er en flæskesteg alletiders grubestegt.

Til toppen




Hele majs

Ingredienser

  • 4 hele majskolber med blade
  • koldt smør

Fremgangsmåde

  1. Majskolberne ligges i udkanten af et godt glødebå.
  2. De skal vendes når siden ind mod bålet begynder at blive brændt.
  3. Nå majskolben er næsten sort og de yderste af bladene er ulmet af burde majsen våre klar til at spise.
  4. Man bukker bladene ned mod stilken og bruger dem som håndtag.
  5. Majskolben smøres med koldt smør og gnaves.

Kommentarer

Det kan godt være at nogle af majskernerne er blevet lidt brune eller sorte. De brune spiser man bare, men de sorte piller man af, de smager ikke godt.

Til toppen




Kartoffelsuppe

Ingredienser

  • 1 kg kartofler
  • 2 store løg
  • 100 g bacon
  • karry
  • 1-2 kviste timian
  • vand
  • en lille flaske kaffefløde
  • salt

Fremgangsmåde

  1. Kartoflerne og løgene skrælles og skæres i tern.
  2. Karryen og baconet svitses i en stor gryde.
  3. Kartoflerne og løget svitses med.
  4. Vand, timian og salt tilsættes. Der skal bare være vand så det passer med det antal der skal bespises.
  5. Suppen koger med låg indtil kartoflerne er godt møre.
  6. Fløden hældes i suppen og koges op igen.
  7. Suppen smages til og serveres.

Kommentarer

Sørg for at have nok ekstra mugge, for duften har en tendens til at tiltrække naboerne.
Baconet og fløden kan undlades, men det gør nu meget for smagen.
Løgene kan erstattes eller suppleres med porre.

Til toppen




Minestrone

Ingredienser

  • forskellige grøntsager:
    • gulerødder
    • porre
    • løg
    • grønne bønner
    • selleri
    • kartofler
    • hvad du nu lige ellers har
  • 150 g bacon
  • 1-2 dåser tomater
  • 100 g suppehorn (pasta)
  • basilikum, oregano eller merian
  • hvidløg
  • vand

Fremgangsmåde

  1. Gør alle grøntsagerne klar, de skal skæres i lidt mindre end mundrette tern/skiver.
  2. Svitsførst baconen over bålet, derefter grøntsagerne og hvidløgget.
  3. Hæd tomaterne over og lad det simre en halv til en hel time.
  4. Tilsæt derefter krydderierne og supperhornene og lad det simre til suppehornene er færdige.
  5. Smag til med flere krydderier.

Kommentarer

Spises med brø.
Man kan være ude for at kartoflerne ikke bliver møre, når de koger sammen med tomater. Hvis ikke de er møre efter en time, så bliver de det sikkert ikke.
Suppen smager bedst hvis man har enten løg eller porre i.
I den "ægte" minestrone er der kogt flæsk, men det kan jeg altså ikke forlige mig med, så jeg bruger bacon.

Til toppen




Nem pølseret

Ingredienser

  • 4 2-liters foliebakker
  • 4-8 store bagekartofler
  • 2-3 porrer
  • 2 store løg
  • 4-8 gulerødder
  • 10 pølser
  • 4-8 dl bouillon
  • salt
  • krydderier efter behag
  • ketchup

Fremgangsmåde

  1. Grøntsagerne skylles og skæres i skiver eller tern.
  2. Pølserne skæres i skiver.
  3. Hver person tager nu en foliebakke og deri blandes det man har allermest lyst til.
  4. Man krydrer hver især efter smag og behag og hælder bouillon over.
  5. Foliebakkerne lukkes godt og sættes ind i et godt glødebål.
  6. Efter en god halv time tages den første ud af bålet og hvis den er færdig er det bare at spise. Ellers sættes den ind igen til man regner med at den er færdig.

Kommentarer

En meget populær ret blandt børn.
Mængdeangivelserne er meget svævende, men det er meget forskelligt hvor meget folk spiser af den slags mad. Nogle spiser dobbelt så meget, når de selv har lavet det, mens andre bare spiser det de plejer.
Retten kan laves med de grøntsager man nu lige har til rådighed den dag, kød er ikke nødvendigt.
Man kan også spise det til f.eks. stegte kyllingelår.

Til toppen




Snobrød

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 6 dl vand eller mælk
  • 50 g margarine
  • 2 tsk salt
  • ca. 1 kg mel

Fremgangsmåde

  1. Margarinen smeltes og væsken tilsættes.
  2. Gæren røres ud i væsken.
  3. Salt og mel tilsættes og dejen ætes godt.
  4. Dejen hæver en lille time.
  5. En lille håndfuld dej rulles til en pølse og snoes rund om en ca. 1 cm tyk pind.
  6. Bages over et godt glødebål indtil det nemt kan trækkes af pinden. Regn med 15-20 minutter.

Kommentarer

Man kan putte syltetøj i hullet af snobrødet.
Dejen kan også snoes omkring en pølse der er sat på en pind. Hertil spises ketchup og sennep.

Til toppen